Windturbines Ster

Project van Green Tech Wind

Windturbines Ster
Wees als eerste op de hoogte

Plaats Ster Type Windturbine

De Projectontwikkelaar

Windturbines Ster

Het project Ster-Francorchamps is ontwikkeld door de bedrijven Green Tech en Ventis.

Het bedrijf Green-Tech werd opgericht in 2007 in de regio Luik met als doel duurzame oplossingen voor hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen. Na verloop van tijd heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in de verkoop en distributie van brandhout om een uitstekende service te kunnen aanbieden aan haar klanten. Green Tech heeft ook deelgenomen aan de ontwikkeling van diverse windenergieprojecten in de provincie Luik. 

Het bedrijf Ventis werd opgericht door Benoît Mat en Pierre Mat in begin 2002. Ventis is een 100% Waals bedrijf, gevestigd in Doornik, dat zich specialiseert in de ontwikkeling en exploitatie van productie-eenheden afkomstig van windenergie. Ventis ontwerpt, ontwikkelt, investeert, bouwt en exploiteert windparken in Wallonië en Frankrijk. Ventis heeft tot nu toe bijgedragen tot de ontwikkeling van meer dan 250 MW windparken en exploiteert meer dan 90MW.

Van zodra de bouw- en exploitatievergunning voor het project in orde zijn, zullen Green Tech en Ventis het project uitvoeren via het bedrijf Green Tech Wind.

Het Project

Windturbines Ster

Het project zal bestaan uit 11 windturbines gelegen in bosgebied en in de directe omgeving van de E42. De eerste huizen liggen op minimum 785m afstand. 

De windturbines worden gekenmerkt door een gondelhoogte van 130 meter, een rotordiameter van maximum 140 meter en een eenheidsvermogen van 3,5 tot 4,2 Megawatt. 

De productie van het park zal gelijk zijn aan het verbruik van ongeveer 22.000 Waalse huishoudens en zal een besparing van 23.000 ton CO2 ton per jaar opleveren. 

Het park kan ingetoomd worden om geluidsoverlast, de stroboscopische effecten, of de impact op de vleermuizen te beperken. Ten slotte zorgt de directe toegang tot de snelweg ervoor dat tijdens de bouwfase, die tussen de 12 en 18 maanden zal duren, de impact van het verkeer op de lokale bevolking wordt beperkt.

Dit project zal een financieel voordeel genereren voor de gemeente, in dit stadium geschat op ongeveer 15.000 euro per jaar en per windturbine. 

De vestigingsplaats zal direct toegankelijk zijn vanaf de autosnelweg. 

Na het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie en de impactstudie, werd eind 2018 de vergunningsaanvraag ingediend. Het openbaar onderzoek is momenteel bezig. Naargelang de invoering van eventuele beroepsprocedures, moet de vergunning ten vroegste begin 2020 worden verkregen. 

De crowdfundingcampagne zal pas beginnen van zodra de vergunning verkregen is en er geen procedures meer lopen. De inwoners van de gemeente Stavelot kunnen genieten van een exclusiviteitsperiode waarin zij voorrang krijgen op de campagne die vervolgens toegankelijk wordt gemaakt voor andere burgers indien het gevraagde bedrag niet wordt bereikt. 

Van zodra de vergunning verkregen is en de fondsen verzameld zijn, kan de bouw van het park beginnen.

De volgende video presenteert een soortgelijk project dat werd gerealiseerd door de projectontwikkelaar. 

Video

Map